PLANIRANJE PUTA

To je to! Odluka je donesena. „Majko, oče, sestro, brate, ženo, djeco, bliža i dalja rodbino, poštaru, susjedu, čovječe na ulici kojeg prvi put vidim....
SELIM SE U IRSKU!“

ČESTITAMO!

Like_Hand


Trajni odlazak u drugu zemlju, tj. preseljenje, potrebno je pomno isplanirati kako biste izbjegli ono najlošije – NEPOTREBNE TROŠKOVE.

Vjerujemo da ste upoznati sa informacijom, ali za svaki slučaj - Irska je otočna zemlja (bez kontinentalnih granica), stoga je najbrži, najudobniji i najjeftniji način da do nje dođete, pogađate - avionom.
Kartu za avion preporučamo kupiti što ranije (čak i nekoliko mjeseci unaprijed), iz vrlo jednostavnog razloga – znatno niža cijena. Cijena avionske karte raste kako se bliži datum leta, te, ukoliko vam je važno „proći što jeftinije“ – rezevirajte i kupite kartu što je prije moguće (barem dva mjeseca ranije), jer ćete tada zasigurno „uloviti“ najpristupačniju cijenu.
Online kupovina u današnje vrijeme nikada nije bila jednostavnija. Sve što trebate jest odgovarajuća kartica za online shopping (Visa, Visa Electron, MasterCard...). Ukoliko nemate nijednu od navedenih, pod parolom „snađi se“ posudite od prijatelja/rodbine... Netko od njih sigurno ima ;)

Prilikom rezervacije budite pažljivi i obratite pozornost na detalje. Naročito vezano za težinu prtljage. Pri kupnji određenih karata uračunata je cijena prtljage, većinom za predanu prtljagu (ona koju predajete prilikom check-ina), od 15 do 32 kg težine (iako je 20 kg limit kod većine avioprijevoznika), uz OBAVEZNU nadoplatu za svaku kilu više.
Postoji mogućnost da je za prtljagu u cijelosti potrebna nadoplata. Upravo je zato iznimno važno da pri kupnji karte čitate „informacije napisane sitnim slovima“ – živjela opcija zumiranje (zoom) na računalu. Ručna prtljaga (ona koju unosite u avion – torba, aktovka, ruksak...) u pravilu ne bi smjela biti teža od 10 kg.

Avioprijevoznici sa nižim cijenama karata, najčešće od vas zahtjevaju potpunu nadoplatu za prtljagu („logično“ – rekao bi Čombe - "Lud, zbunjen, normalan"), tako da prije same kupnje karte napravite usporedbu, i izračunajte što vam se najviše isplati.
Teške odjevne predmete poput kaputa, kožnog remena sa masivnom metalnom kopčom, debele veste ili zimskih čizama odjenite bez straha jer vagati vas neće, već samo malo preispi(pa)tati na ulazu ;)

U nastavku slijede linkovi za kupovinu karte i provjeravanje detalja vezanih za vaš let.

LET'S GO CRAZY!!

POLAZNA ZRAČNA LUKA

  Karta za avion kupljena!

Next step. Sljedeći korak. Krećemo sa planiranjem puta do zračne luke iz koje „odlazite“ u vašu avanturu.
Onima od vas koji posjeduju vlastiti prijevoz ovaj dio nije toliko važan (jer su vremenski neovisni i kreću prema luci kada žele), no svjesni smo da ima i onih koji se oslanjaju na javni prijevoz, stoga vam je u nastavku ponuđeno par opcija, a vama je dato na izbor odlučiti koja je najisplatljivija i najbrža. Slomite nogu! or...

MAY THE FORCE BE WITH YOU!

Fenomenalna stranica za organizaciju putovanja vlakom do PZL-a! Kompanija je razvila i vlastitu mobilnu aplikaciju. Ukoliko putujete vlakom van RH, ova stranica je „čudo“. Unutar Lijepe Naše, poslužiti će dobri stari HŽ.

NOW WHAT??

Voilà! Evo i Vas u Irskoj. I dok vam kroz glavu prolaze misli poput; „Što sada?“, „Okeeej, to je to, stvarno?“ ili „Ajme, kako pušeee“, vjerojatno se osjećate iscrpljeno od putovanja. Možda se želite malo razgibati nakon višesatnog sjedenja, pojesti nešto, baciti se pod tuš i odmoriti. Primljeno na znanje. Krenimo!

Postoje tri zlatna razloga zašto je neophodno rezevirati (bookirati) tj. unaprijed dogovoriti vaš privremeni ili stalni smještaj prije no što sletite u Irsku:

  • 1. ŠTEDNJA ~ isto kao i sa kartom, što ranije rezervirate smještaj, cijena istog je niža
  • 2. IZBJEGAVANJE SITUACIJE „NOĆENJA NA ULICI“ ~ život nije film, te je vjerojatnost da vas dobronamjerni bogataš usred noći iznenadi zlatnim Rolexom u naletu darežljivosti – gotovo nepostojeća
  • 3. FIRST HAND INFORMACIJE tj. INFORMACIJE IZ PRVE RUKE ~ uglavnom su stranice za smještaj ispunjene obiljem „ostalih informacija“, dok su recepcioneri najčešće susretljivi i ljubazni = spremni pružiti pomoć i dati objašnjenja. Velika je vjerojatnost da u samom hostelu/hotelu (ili nekom drugom smještajnom objektu) naiđete na nekoga od „naših“ (pod terminom „naši“, također mislimo na ljude iz susjednih zemalja) koji će vam dati dragocjene informacije (vezane i za pronalazak posla, lakše i brže dolaženje do određenih dokumenata, itd...)

Dolje su navedeni prijedlozi za prvi privremeni smještaj:

HOMESTAY

Za malo novca (uzimajući u obzir da niste u blizini centra) živite kod irske obitelji koja iznajmljuje sobu.
Većina obitelji također nudi i obroke uključene u cijenu smještaja – fantastično za sve one „koji paze na svaku kunu, pardon, cent“. Naravno da je detalje moguće dogovoriti preko e-maila prije samog dolaska. Plaćate depozit prije samog useljenja (putem Online Bankinga – sjetite se ranije spomenutih frendova ako nemate Online Banking ili još bolje – trk u banku i nabavite vaš token) u visini od otprilike 60 eura, dok ostatak isplaćujete obitelji „na ruke“ čim se uselite.

Ovdje je iznimno bitno napomenuti da je ovo super opcija iz više razloga; spavate u vlastitoj sobi, podosta obitelji ima kuću s više kupaonica (što znači da postoji mogućnost da imate svoju vlastitu kupaonicu, što nije opcija u hostelu), dok je cijena ovakvog smještaja niža od večine hotela.
I last, but not least, obitelj vam može napisati tzv. „Letter of Proof“ koji vam je neophodan za PPS broj (više o tome možete pronaći u kategoriji PPS broj). Good luck!

Link slijedi u nastavku.

HOSTEL WORLD

Na linku u nastavku pronaći ćete neke od boljih hostela u Irskoj, ponajprije u Dublinu.
Od iznimne je važnosti ranije rezervirati smještaj, no, o tome se već pisalo. Nije potrebno napomenuti da je ljubaznost i otvorenost pri boravku u hostelu veliki plus, jer vam osoblje može pomoći oko PPS broja i ostale potrebne dokumentacije.

Hosteli su većinom multikulturalni smještajni objekti, tj. tamo noće (ili katkad čak i žive) osobe iz cijelog svijeta, raznih nacionalnosti, pa su idealna mjesta za opuštena čavrljanja sa „strancima“, koja vam mogu pružiti obilje korisnih informacija o onome što vas u tom trenutku najviše zanima..

SAVJET: Prijateljska nastrojenost, opušten stav, urednost prilikom korištenja kuhinje i toaleta = dobar provod + vrlo ugodno i poučno životno iskustvo.

LUAS (TFI) VLAK

Luas (Na irskome "speed"- brzina) je naziv za Tram/Light Rail sustav u Dublinu koji je osnovan 2004 godine. Luas vozi na dvije linije znane kao Red Line i Green Line, te broji ukupno 54 stanice. U nastavku je link i tamo ćete pronaći mapu za obje linije.

Isti rezultat ćete dobiti ukoliko uguglate "Luas Map". Vlak polazi sa početnih stajališta obje linije svakih 12 minuta. Na ovaj način opušteno i jednostavno možete planirati put na posao, shopping, izlazak... Ili skraćeno, BAŠ SVE.

Leap Card je kartica koja se koristi za vožnju Luasom. Link u nastavku vas upućuje kako i gdje kupiti Leap Card i koje su njezine pogodnosti.

DUBLIN BUS

Posao vam nije u blizini nijedne postaje Luasa? No biggie. Postoji i druga opcija – Dublin Bus. Leap Card (gore spomenuta) je također namijenjena za korištenje Dublin Bus-a. Karta i stanice su u nastavku, pa slobodno prionite na proučavanje ruta.

POČETNI PRIMJER (pojašnjenje da bude lakše);
Autobus 747 vozi sa Dublin Airporta do Heuston Train Stationa. Sa stanice Heuston Train Station možete hvatati Red Line (sjetite se, jedna od linija Luas vlaka) ili Dart vlak za neki drugi dio grada, ili za drugi grad.

Još jedan koristan link za transport unutar Irske.

SAVJET

Fellows! Bitno je da pomno isplanirate vaš odlazak u Irsku. Odvojite svaki dan makar 10tak minuta za „detektivski posao“ tj. „istraživanje“, iako bi u početku bilo idealno odvojiti i više vremena. Drugim riječima, čitajte, prikupljajte informacije, i kada vam je istog preko glave... vratite se ponovno čitanju.

U slučaju predoziranja koje može biti popraćeno simptomima poput vrtoglavice i/ili glavobolje, posegnite za „10 minuta dnevno terapijom“ koja je ranije spomenuta (čaša pive/vina također nije naodmet ;)), i koja će vam dati prilike da odahnete pritom osiguravajući da ne ispadnete iz štosa.
Iznimno je važno da prikupite što više informacija o državi i gradu u koje se namjeravate preseliti, jer je čak i u današnje vrijeme – doba lako dostupne „moderne tehnologije“ moguće pogriješiti.

Uistinu je važno da posjedujete pametni telefon, jer su određene mobilne aplikacije (npr. Google Maps, Dublin Bus, itd...) veoma korisni „pomagači“ za vaše prve korake u Irskoj. Vjerojatno ste se pitali koja vam je svota novca potrebna u početku. Vrlo je teško dati precizan odgovor (obzirom na različite potrebe/navike svakoga od nas), ali ćete uz kratko istraživanje po gore navedenim linkovima vrlo brzo doći do neke vaše računice.

Najveći dio troškova u Irskoj (kao i u gotovo svakoj zemlji Europe) jest smještaj. Cijena hrane je otprilike kao i kod nas u Hrvatskoj, u pojedinim trgovinama su određene namirnice čak i jeftinije. Sve ovisi naravno, koliko, gdje i što kupujete. Cijena javnog prijevoza nije tako visoka (nije toliko skupa), no, ukoliko dolazite sa manjom svotom novca – kvalitetan plan vožnje javnim prijevozom je NEOPHODAN.

Podosta je drugačije kada trošite eure i kune. Kada izdvojite euro tu i euro tamo, u tom vam se trenutku to ne čini puno, stoga se vrlo lako može dogoditi da se okrenete i shvatite da ste „u hipu“ potrošili nemalu svotu od 100 eura (a da ni sami ne znate kako). Stoga, ponovno predlažemo – PRIPREMA, PRIPREMA, PRIPREMA...

Engleski koji se govori u Irskoj nema prevelikih sličnosti sa engleskim koji smo učili u školama, ili „pokupili“ putem serija, filmova ili glazbe. Irci su veseli narod koji govori prilično brzo, te ih je u početku (ukoliko vaš engleski nije na zavidno visokoj razini) pomalo teško razumjeti. No to je sve samo početak, i s vremenom se sve više privikavate na njihov tempo i sleng.

That's it folks! Najbitnije informacije za brzo startanje s avanturom su vam poslužene, a na vama je da ih samo temeljito proučite.

I kada budete spremni, krećemo dalje sa novom etapom naše avanture pod nazivom „PPS BROJ“.

Ready.... Steady.... Go!