MOBILNE MREŽE

Prijavili ste se na željeni oglas za posao. Odlično! U dijelu CV-a gdje ste napisali kontakt stoji vaša e-mail adresa i broj telefona iz primjerice BiH.

Irski poslodavci u suštini ne zovu brojeve koji nisu irskih mobilnih operatera, stoga je vrlo bitno da prva mala investicija ove naše avanture bude neka od irskih mobilnih mreža.

„Hm, jasno mi je sve! Ali koju mrežu odabrati i koliko to košta?“ WAIT FOR IT!!! Većina irskih operatera im slične pakete, što znači da za 20 eura mjesečno, dobijete 15GB interneta na 2G, 3G ili 4G mreži, ovisno o vašem pametnom telefonu.
Za istu cijenu tu su i neograničeni pozivi, dok SMS poruke dodatno plaćate (primjer kojeg koristi autor ove stranice).

U nastavku su linkovi nekih boljih i poznatijih mobilnih operatera u Irskoj, malo pročačkajte ponude i odaberite što vam najviše odgovara.
Prijedlog je odabrati paket sa što više interneta jer aplikacije dosta „papaju“ internet.

"Hey I just met you
And this is crazy
But here's my number
So call me maybe"

SUPERMARKETI

Whaaat?? You are hungry. Dobro, dobro. Pomalo. Vrijeme je da nešto fino skuhamo. Kada je riječ o hrani i cugi, irski je narod po tom pitanju vrlo dobro opremljen. Supermarketa u Irskoj je posvuda, i tamo je najjeftinije kupovati hranu, a izbor je vrlo velik.

Manje trgovine, tj. trgovine koje su vlasništvu nekog Indijca ili Kineza su nešto skuplje. Što je sasvim logično. U većini supermarketa možete pronaći od igle do lokomotive

Primjerice, šetate Aldi-em (jedan od supermarketa) i došli ste na odjel gdje stoji tuna. Super, cijena tune je 89 centa, pogledate desno u nadi da biste pronašli možda jeftiniju tunu, kada ono, fino vas gleda kutija s alatom ili Whey proteini ili zaštitna kaciga za gradilište ili nešto što nema veze s tom tunom u tom dijelu trgovine.

Da, malo su po tom pitanju čudni, ali nakon nekoliko odlazaka u supermarkete, brzo se naviknete na takav neobičan raspored. Dalje slijede nazivi i linkovi nekih poznatijih supermarketa. Cijene su različite, kao i ukusi.

Ono što je pametno jest prošetati po svakom od supermarketa, poslikati cijene i potom sami zaključite gdje vam se najviše isplati kupovati.

Dva ili tri klika ste udaljeni od udobne i kvalitetne radne odjeće i obuće...

Što je to Argos? Jedna vrlo zanimljiva trgovina.
Ovako! Recimo da volite ujutro popiti finu kavu prije vaših obaveza, a stan u koji ste se uselili nema kuhalo za vodu. Hm?!?!

U Argosu možete kupiti kuhalo za vodu koje košta samo 7€ ili manje. NOVO! OK! Nije neka kvaliteta, ali poslužit će za prvih par tjedana kada smo u fazi štednje.
Argos je fizičko kataloški oblik kupovine. HA?? Ali ne onakav kako ste se navikli doma. Ulazite u poslovnicu Argosa i tamo vas čeka hrpa kataloga s ogromnom ponudom proizvoda.
Izaberete što želite kupiti, platite i vaš kupljeni proizvod možete preuzeti u istoj poslovnici ili na vašoj kućnoj adresi, izbor je na vama.

Vrlo je dobro kupiti printer koji košta cca 25 eura jer je printanje u nekom od Internet Cafe-a ili javnoj knjižnici 50 centa po A4 papiru. Računica je jasna, a link je u nastavku...

Za vas, draga publiko, ovdje stoji foto galerija koja sadrži poslikane neke osnovne namirnice u različitim supermarketima. Ovo je vrlo dobro za planiranje tjednog budžeta kada je hrana u pitanju.

E pa DOBAR TEK!

EUROSENDER

Fino ste se smjestili u nekom od mnogih gradova Irske. Stan je udoban. Soba je po vašem ukusu. Ali nešto nedostaje?! Pa razmišljate...
"Uh, kako bi se dobro uklopila ona slika koju imam doma iznad kreveta, a tek moj novi LED TV na ovaj zid... Uh...".

YOU! Yes, you. No, nobody behind you, we are talking to you!

Imamo vrhunsko rješenje kako poslati nešto iz vaše rodne zemlje u Irsku.
Cijena? - Ma, sitnica, ako uzmemo u obzir da ostajete u Irskoj neki duži period.

Primjer!

Ako šaljete paket iz Hrvatske za Irsku, već od 45 eura možete poslati paket od 20kg. U istu cijenu je uračunato osiguranje za 2000 eura vrijednosti paketa. Osnovna cijena paketa je 30 eura, ali ako šaljete nešto lomljivo i vrijedno, cijena od dodatnih 15 eura je zanemariva. Link je u nastavku.

Prije nego išta pošaljete dobro pročitajte uputa za slanje.

ŠKOLE U IRSKOJ

Kakvih sve škola ima u Irskoj?

Osnovne i srednje škole u Irskoj mogu biti privatne (Private) koje se plaćaju, ili javne tj. nacionalne (Public, National), koje su besplatne.
Većina ih je vezana uz Katoličku, Irsku portestantsku (Church of Ireland) ili neku drugu crkvu, malo ih je koje su potpuno nevezane (non-denominational) uz crkvu.
Neke škole u Irskoj su samo za dječake, neke samo za djevjočice a neke su miješane.

Kako izabrati školu u Irskoj?

Izbor škole ovisi o željama roditelja, te lokaciji u odnosu na adresu stanovanja.
Škole na boljem glasu ili na gusto naseljenim lokacijama često nemaju dovoljno mjesta za sve pa je preporučljivo da se djeca predbilježe čim prije i za osnovne i za srednje škole istovremeno.
Korisno je raspitati se o školama kod kolega, susjeda i poznatih.

Mora li dijete znati engleski za upis u školu?

Ne. Znanje engleskog jezika nije preduvjet za upis u školu, jer je školovanje obavezno do navršene 16. godine.
U slučaju da dijete još ne govori engleski, škola besplatno pruža intenzivno učenje jezika te se i ta prepreka brzo savlada. Također postoji sustav dodatne potpore učenicima sa posebnim zahtjevima (pr. disleksija, invaliditet, ADHD itd.).
Postoje i posebne škole za djecu da posebnim potrebama koja ne mogu pohađati redovnu nastavu.

Detaljan opis kako vaše mališane uspješno školovati pročitajte na linku u nastavku...

ZDRAVSTVENI SUSTAV

Zdravstevni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski.

U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje. Iako ih plaćate, biti će ukupno jeftiniji nego u Irskoj.

Ovdje je potrebno naglasiti da, unatoč slabijoj organzaciji i infrastrukturi, u Irskom zdravstvu dobivate kvalitetnu profesionalnu uslugu, uz dobar pristup pacijentima.

Informacija o zdravstvu u Irskoj je puno i donosimo ih kroz nekoliko povezanih stranica, pa da krenemo redom…

Koliko košta obavezno socijalno osiguranje u Irskoj i što njime dobivate?

Svi zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju. Točan iznos koji vam poslodavac obračunava, te na vaše ime uplaćuje u proračun, obavezno je istaknut na “listiću” od plaće (pay slip).

Zdravstveni sustav u Irskoj se dijeli na javni (Public) i privatni (Private)

Javne zdravstvene i socijalne usluge za sve stanovnike Irske pruža HSE (Health Service Executive). Više informacija o HSE i pod koju regionalnu organizaciju spadate nađite ovdje.

Pravo na usluge u javnom zdravstvu određuje se prebivalištem u Irskoj, te raspoloživim sredstvima za život. Svaka osoba koja živi u Irskoj i prihvaćena je u sustav kroz HSE, može biti potpuno pokrivena (Category 1; medical card holders) ili djelomično (Category 2). Većina stanovništva spada u ovu drugu kategoriju.

Posjetitelji u Irskoj mogu imati besplatan ili subvencioniran pristup zdravstvenim uslugama u određenim okolnostima.
Najbližeg liječnika, bolnicu, apoteku, zubara itd. možete pronaći putem HSE Services Maps.

GP - CLINIC

Liječnik opće prakse (General Practitioner – GP) u Irskoj

Primarnu zdravstvenu brigu i zaštitu pruža vam liječnik opće prakse – GP.
Kod izbora obiteljskog GP-a korisno je u obzir uzeti:

  • Lokaciju ordinacije (bolje što bliže kući).
  • Preporuke (kolega, prijatelja i susjeda).
  • Odgovara li vam njihov opći stav prema pacijentu.

Općenito, prevladava ne-invazivni (npr. nema vađenja krvi za svaku virozu, ne prepisuju se odmah antibiotici, za preslušavanje stetoskopom se ne morate skinuti do struka itd.) i cjeloviti pristup pacijentu (zanimati će ih povijest bolesti cijele obitelji, kakva vam je situacija na poslu itd.).

Većina GP ordinacija nudi usluge primarne zaštite koje uključuju:

  • Cijepljenja za djecu i odrasle.
  • Psnovne krvne testove.
  • Jednostavnije sistematske preglede.
  • Preglede za žene (praćenje trudnoće u kombinaciji sa ginekologom/porodničarem u odabranoj bolnici, PAPA test, kontraceptivi).
  • Kontrolne preglede za novorođenčad itd

Nema službenog “prijavljivanja” kod određenog liječnika, naručite se za prvi pregled kad vam zatreba. Napomenimo da ničime niste vezani sa jednog GP-a, te po želji i potrebi možete bez ikakve procedure otići drugome, jednom ili za stalno. Ipak, najbolju njegu pružiti će vam stalni liječnik sa potpunim uvidom u vaše zdravstveno stanje (medical history).

Ordinacije opće prakse uglavnom ne rade iza 18 sati, ali će vas vaša uputiti gdje se javiti izvan radnog vremena, kako ne biste morali ići u hitnu. HSE ima dežurne ordinacije na ovim lokacijama (Morate ih obavezno prvo nazvati! Kućne posjete su u kasnim večernjim i noćnim satima).

Koliko košta posjet doktoru u Irskoj?

Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan, te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena, te uglavnom varira od €35 do €70, ovisno o cjeniku dotične ordinacije, te da li se radi o prvom ili slijedećem kontrolnom pregledu.
Građani sa jako malim primanjima mogu dobiti Medical Card ili GP Visit Card, ako zadovoljavaju uvjete.

Sa Medical Card ili GP Visit Card ne plaćate posjet doktoru, ali samo u određenim ordinacijama i za samo određene usluge.
Opis ovih usluga naći ćete ovdje.

Plaćaju li se lijekovi na recept u Irskoj?

Sve lijekove koje dobivate na recept plaćate, a cijene se razlikuju od ljekarne do ljekarne.
Preporuča se koristiti Drugs Payment Scheme. Ovaj plan vam pokriva sve troškove za odobrene lijekove na recept iznad €144 mjesečno za cijelu obitelj. Prijaviti se može svatko tko živi u Irskoj i ima PPS broj, bez obzira na primanja.
Za pacijente koji imaju Medical Card plaća se paricipacija od €2.50 po receptu.

TO THE LEFT...

Drugim riječima...DRŽITE SE LIJEVE STRANE!

U Irskoj se vozi LIJEVOM stranom ceste.
Kupili ste automobil, ili vam je kolega, prijatelj ili član obitelji posudio svoj ili vaš posao zahtjeva da vozite automobil. Topla preporuka je uplatiti nekoliko satova vožnje kako bi stekli naviku LIJEVE STRANE.

Bez obzira da li ste iskusan vozač, ono što je vaš mozak navikao je da refleksno vozite desnom stranom ceste. Stoga je bitno u prvih nekoliko dana vožnje biti vrlo koncentriran na tu LIJEVU STRANU!!, kako bi stekli novu "LIJEVU" naviku.

Yo! A moja vozačka, što s njom?? Vrijedi li ona u Irskoj?? E bravo! Odlično pitanje...Idemo redom...

Državljani članica EU

Drage dame i gospodo... Vašu vozačku dozvolu u potpunosti MOŽETE korisiti u Irskoj.
Promjenite li vašu vozačku dozvolu u irsku, tada imate popust na osiguranje automobila, više o tome poročitajte ovdje.

Cijena promjene vozačke dozvple je cca 50€, a link sa detaljima je u nastavku...

Rest of the world

Tijekom privremenog boravka u Irskoj (maksimum do 12 mjeseci od trenutka ulaska), odnosno tranzita, možete s vašom važećom nacionalnom vozačkom dozvolom upravljati motornim vozilima kao što su motocikli, vozila do 3,5 tona ili do 8 sjedala, bez posjedovanja međunarodne vozačke dozvole.
S nacionalnom vozačkom dozvolom tijekom privremenog boravka mogu upravljati i vozilima veće kategorije (kamioni, autobusi) koja je navedena u vozačkoj dozvoli, ako su tim vozilima ušli u Irsku i ako su ta vozila registrirana van Irske.
Ako je u pitanju boravak duži od 12 mjeseci, podnosi se zahtjev za irsku vozačku dozvolu, što podrazumijeva i polaganje.

Link za prijavu i polaganje vozačkog ispita u irskoj je u nastavku...

Gdje "natankati" gorivo za vaše motorne ljubimce i koliko će vas to koštati pogledajte u nastavku...

Još jednom za kraj... TO THE LEFT !!

SAVJET

Nakon što proučite ovo poglavlje i sve navedene linkove, možete složiti neki plan troškova, što je vrlo bitno u startu kada su vam (i ako su vam) financijska sredstva ograničena.

Isto tako, svi navedeni supermarketi konstantno traže novu radnu snagu. Na svakom od linkova potražite gdje se možete registrirati ili prijaviti za neko radno mjesto u pojedinom supermarketu.

Pomoću Google Maps-a možete pronaći koji od supermarketa je u blizini vašeg stana ili na povratku sa posla. Vjerojatno se pitate "A što je sa večernjim izlascima, zabavama, party, cuganje itd.?" taj dio ostaje na vama da sami istražite jer zaista je mnogo različitih ukusa kada je u pitanju - zabava.

Ostaje nam posljednja etapa naše avanture, a to je kako i koga pitati za neke specijalne informacije koje nisu u našoj priči.

THE QUEST CONTINUES...