LOOKING FOR A JOB . . .

Pretpostavka je čim ste kliknuli na ovu stranicu, da vas zanima kako pronaći posao u Irskoj i što vam irsko tržište rada može ponuditi. Svima koji su doputovali u Irsku primarni je cilj pronaći dobar posao.

Posao gdje vas poštuju. Posao gdje je svaka prekovremena minuta plaćena. Posao gdje vam se šef, voditelj tima ili direktor zahvali poslije svakog radnog dana što ste došli i odradili vašu smjenu. Irski poslodavci cijene radnu snagu iz Hrvatske i susjednih država. Jer smo navikli na rad od 60h tjedno, nekad bez pauze, za plaću od... I sami znate kakve znaju biti plaće..

Irci su narod koji vole slobodan vikend, vole poslije posla otići u bar na cugu. Drugim riječima, vole komfor, dobar provod i obiteljska druženja.
Radite li u nekom uredu, kao administrator ili u IT sektoru, vikend vam je 99% slobodan. Preko tjedna se radi u većini slučajeva od 9-17h ili 9-18h, ovisno o kompaniji. Pauza na poslu vam je obavezna jer to je propisano od države i irski poslodavci se toga strogo drže jer su novčane kazne visoke

Ovo je slika Payslip-a; u prijevodu – platna lista za jednu tjednu plaću. Ugovor je na part-time (pola radnog veremena). Na Payslip-u je odrađeno 40h, satnica je minimalac 9.15€. Od 1.1.2017. minimalna satnica u Irskoj iznosi 9.25€.

Payslip

"Dobro, sve mi je jasno, ali kako pronaći posao?", pitanje je na koje želite odgovor.

Posao u Irskoj se traži posvuda. Preko online servisa, preko prijatelja i obitelji koji su već neko vrijeme u Irskoj. Upoznali ste neku cool osobu na vašem letu... Bravo... "E slušaj, imaš info za neki posao za prvu ruku???" Pitajte, ništa ne možete izgubiti.

Najbolji i najbrži način kako pronaći posao je DOOR TO DOOR – od vrata do vrata. Isprintajte nekoliko CV-a (životopisa) i idemo: "Hi, how are you, I'm looking for a job?" Znači, toliko je jednostavno!!! Samo se treba odvažiti i krenuti.
Ako tražite posao od vrata do vrata, tada imate veće šanse nego online, jer ste uručili svoj CV direktno osobi koja je zadužena za proces zapošljavanja.

Štetate li gradom, možete vidjeti da neki od restorana znaju postaviti na ulazna vrata natpis "STAFF WANTED", u prijevodu - "Tražimo osoblje". Ostavite CV i drugi ćete dan vjerojatno već raditi.
Ono što je bitno za znati - posao vas NE BUDE čekao kada sletite u zračnu luku. Taj dio morate odraditi sami. "A kakav CV??"?"

Just keep scrolling . . .

KAKAV CV ?

Za uspješnu potragu posla u Irskoj, vaš CV mora biti na engleskom jeziku i napisan u MS Word dokumentu.
CV treba biti brošura koja prezentira vaše sposobnosti, dostignuća, vještine i znanja.

Irske poslodavce najviše zanima:

 • Što ste radili u zadnjih 5 - 6 godina – krenuvši od najsvježijeg
 • Koliko godina iskustva imate u odgovarajućim područjima i sa odgovarajućim tehnologijama
 • Kakve su vam opće radne sposobnosti (primjerice da li ste dobar organizator, jeste li jaki u timskom radu itd.)
 • Koja vam je stručna sprema
 • Kako ćete se uklopiti u njihovu organizaciju
 • Vi koji se prijavljujete za IT sektor - dobro je u CV-u prikazati projekte na kojima ste radili u zadnjih nekoliko godina
 • Ako nemate radnog iskustva, istaknite projekte koje ste razvijali prilikom studiranja
 • Prijavljujete li se za rad u hotelu, restoranu ili baru, istaknite strane jezike koje govorite. Istaknite da poznajete rad na kasi, istaknite da ste odgovorna osoba
 • Voditelji timova, istaknite koje su bile vaše odgovornosti, za koju ste imovinu odgovarali, koliko je bila vrijedna imovina. Sa koliko ste članova tima rukovodili. Kako ste ih motivirali. Priložite primjer svog tjednog rasporeda radnih sati i obaveza

Kod pisanja CV-a bitno je biti kreativan i precizan. Ako tražite više različitih poslova, tada je potrebno napisati i više različitih CV-a! Nije isto ako CV za posao u banci predate za posao u kuhinji. Vještine i znanja treba prilagoditi vrsti posla.

U nastavku su tri primjera različitih CV-a, za IT struku, administrativne poslove i posao u ugostiteljstvu. Ovi primjeri su samo ideja kako napisati CV. Što znači da se ne morate 100% držati ovih primjera.

Europass CV u Irskoj ne prolazi dobro. Slika u CV-u nije bitna za prvi dojam. Ono što je bitno je uvod ili „Cover Letter“. U tih prvih par rečenica, stručna osoba koja čita vaš CV mora ostati zainteresirana da pročita cijeli CV. Cover Letter je slika vaše kreativnosti i pristupu prema poslu.
U Google upišite "How to write a cover letter" i kao rezultat vam izbacuje dosta dobrih primjera kako napisati vrhunski Cover Letter.

Tri različita CV-a za tri različite vrste posla.
Također je bitno napisati kontakt vašeg bivšeg poslodavca u svrhu preporuke. Napisali ste CV, sada je bitno da ispravite sve pravopisne pogreške. Vaš CV neka pročita više osoba, jer se tako najbrže uoče pravopisne pogreške.

U nastavku je link za provjeru pravopisnih grešaka. Ovo je samo jedan od linkova, slobodno malo istražujte Google za Spell Check koji vam više odgovara.

ONLINE JOB SERVISI

Online prijava je najbrži i najjeftiniji način da se prijavite na što više oglasa za posao.
Ako ste napisali nekoliko vrsta CV-a sa dobrim Cover Letter-om (As we agreed!!), dobro je iste pohraniti na svoj smartphone, tako da vam niti jedan oglas koji vas interesira, tj. na koji se želite u datom trenutku prijaviti, ne promakne.

U nastavku ovoga poglavlja za vas su pripremljeni neki od boljih web servisa za traženje posla za irsko tržište rada. Na vama je da se registrirate.
Vrlo dobra opcija koju pružaju web servisi je ta da možete definirati ključne riječi za posao koji tražite. Primjerice tražite posao kao Web Programer. Odlično. Tada su dobre ključne riječi: Web Developer, Java Senior, UI Developer, Angular 2, itd.

Primjerice tražite posao u trgovini, ključne riječi: Sale, Retail, Shop Assistant, itd. Većina servisa ima ponuđeni izbornik sa ključnim rječima, profesijom, strukom, radnim mjestom itd. Kada ste odredili koji biste posao htjeli raditi, na e-mail vam svakodnevno stižu oglasi za posao prema vašem zadanom kriteriju.

Vozite se Luasom, stigao vam je e-mail sa 10 oglasa za vašu struku. Ako ste pohranili svoj CV na smartphone, u nekoliko sekundi se prijavljujete na oglas koji vas zanima.
Također provjerite opciju Google Drive za pohranu CV-a

OK! ENOUGH NOW! LET THE BLOODBATH BEGIN... YOU GO CRAZY NOW!

Dva linka u nastavku su vrlo zanimljiva ako u početku niste dobro financijski opremljeni. Ovo je preporuka od ljudi koju su nekoliko godina u irskoj i vrlo vješti i iskusni avanturisti.

APSOLUTNO vrijedi pročitati...

Ako ste iz Hrvatske, ovo je dobra stranica koja ima cjelinu na hrvatskom jeziku i vrlo dobre informacije. Vrijedi pogledati.

Agencija IRE Recruitment vam moze pomoci da nadjete posao iz Hrvatske ili ako ste tek stigli u Irsku. Također pomaže u rješavanju PPS broja I bankovnog računa. Otvorene pozicije su ažurirane svakodnevno na Facebook stranici.

EMPLOYMENT AGENCY

Isto kao što postoje agencije za putovanja, u irskoj je veliki broj agencija za zapošljavanje.
To su posebne ustanove koje traže potencijalnu radnu snagu za određene grane tržišta rada. Na linku koji je u nastavku možete pronaći fini popis agencija za zapošljavanje diljem irske.

Vrlo je bitno spomenuti da su neke agencije specijalizirane samo za jednu struku ili profesiju. Ako razmišljate tražiti posao preko agencija tada proučite koja je specijalizirana za vašu struku što vam odmah u startu daje prednost i veće šanse za pronalazak posla.

Svaka agencija ima svoja pravila, tako da budite oprezni u poštivanju istih.

SRETNO!

JOB INTERVIEW

Bili ste uporni?! Imate razgovor za posao?! That's really great! CONGRATS!.
Now what? Sada je vrlo bitno prezentirati sebe u najboljem mogućem obliku, licu, liku i tako dalje i tako bliže.

Bez obzira o kakvom se poslu radi, za svaki su bitna slijedeća pravila:

 • NE kasnite na razgovor ~ dobro isplanirajte put do mjesta razgovora ~ provjerite dobro kada vam kreće javni prijevoz i koliko vam treba vremena do odredišta
 • Preporuka je uvijek ponijeti rezervni CV na prvi razgovor
 • Obavezno morate imati svoju kemijsku olovku ~ to je dokaz vaše pripremljenosti i samoinicijative što svaki poslodavac, bez obzira na struku, cijeni i traži.
 • Većina recruiter-a su stručne osobe u svojoj profesiji, stoga u tom smjeru bude tekao vaš razgovor ~ recruiter-a gledajte ravno u oči i budite fokusirani i koncentrirani na ono što vas se pita
 • Istražite što više možete o kompaniji ~ Kada je osnovana ~ Koja je njihova vizija ~ Koja je njihova klijentela ~ Svaka informacija više koju znate o kompaniji vama daje psihološku prednost ispred recruiter-a i vi zračite samouvjereno i organizirano
 • Pripremite arsenal pitanja kada vas ispitivač pita "Do you have any questions?" ~ pitanja koja postavite neka budu vezana uz cilj kompanije, progres, buduće investicije ~ ovakvim pristupom zračite profesionalnošću i djelujete vrlo zainteresirano za dotičnu kompaniju
 • Većina irskih poslodavaca na kraju razgovora traži kontakte vaših posljednjih poslodavaca u svrhu reference tj. preporuke ~ stoga je na vama da isti već budu spremni u slučaju potrebe
 • Bilo bi dobro da unaprijed pripremite odgovore na česta pitanja poput: „Why should we hire You?“ ili „What can You offer to our company?“ i tako dalje
 • U nastavku je dress code za žene i muškarce, samo primjer kako se odjenuti za intervju ~ neke kompanije vam u e-mail pošalju dress code, stoga se bitno pridržavati njihovih pravila

Žene Dress Code

Tax_credite

Muškarci Dress Code

Tax_credite

SAVJET

Društo, sve vam je servirano. Sada je na vama da dobro sve pročitate, istražite i proučite. Posla ima dosta. Svrha svega što ste do sada pročitali je da dobijete još više ideja za daljnje istraživanje.
Svaka nova registracija na neki od web servisa u svrhu traženja posla vam podiže razinu kreative, snalažljivosti i ustrajnosti, a da ne govorimo o vježbanju engleskog jezika, što je vrlo bitno.

Dovoljno je svaki dan samo nekoliko minuta biti fokusiran na ono o čemu ste oduvijek sanjali ili na ono što vam je trenutni cilj, kako bi se sve vrlo brzo realiziralo.

Sve registracije, planiranja, prijave preporučljivo je odraditi prije vašeg puta u Irsku. Oni koji budu tako razmišljali i djelovali, shvatit će što je bila poanta naše zajedničke avanture.

"Here's to the crazy ones. The misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes, the ones who see things differently. They're not fond of rules, and they have no respect for the status quo.

You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things - they push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius.

Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

~ Steve Jobs ~